FRÅGOR & SVAR

Vad tjänar en konsult?
Som konsult tillämpas en individuell lönesättning och du får en ersättning per timme inklusive semesterersättning och pension. Det är olika faktorer som spelar in i lönesättningen och det beror bland annat på vilken yrkeskompetens du har, hur länge du har arbetat, vilka tidigare erfarenheter du sitter på, vilken ort uppdraget är på, vilken typ av uppdrag det är samt om uppdragsgivaren är offentlig eller privat, för att nämna några. Oavsett vilken yrkeskompetens du har så är det inte ovanligt att konsulter har möjlighet att näst intill dubbla sin vanliga lön som tillsvidareanställd. Det innebär att du som är konsult exempelvis kan gå ner i arbetstimmar, utan att din normala ersättning lider av detta. Eller att du kan tjäna uppemot dubbelt så mycket för varje timme du arbetar som konsult.
Vad tjänar en tillsvidare anställd vårdpersonal i Sverige?
(Statistik inhämtad 2019-2021)

Enligt vårdförbundet är ingångslönen för en anställd sjuksköterska 25 500 kr – 28 000 kr, Medellönen för en anställd sjuksköterska ligger på 32 500 kr.

För en anställd fysioterapeut ligger ingångslönen enligt SACO på 27 000 kr. Medellönen ligger på 32 366 kr

För en anställd arbetsterapeut ligger medianlönen för arbetsterapeuter på 29 000 kr i ingångslön enligt SACO. Medianlönen ligger på drygt 33 000 kr.

Enligt kommunalarbetare har undersköterskor en medellön på 27 450 kr.

Hur långa är uppdragen?
Uppdragsperioderna kan variera kraftigt men det är vanligt att ett uppdrag är 3 månader långt med möjlighet till förlängning enligt önskemål.

Det är inte heller inte ovanligt med uppdrag som varar bara 1-2 månader. Det finns även årsuppdrag, även om det är något ovanligare. Vanligast är att man förlänger uppdrag kvartal för kvartal, eller enligt skräddarsydda önskemål från konsulten.

Det finns även olika typer av uppdrag. Du kan välja mellan uppdrag som finns på heltid, deltid, inhopp vid behov och semesteruppdrag.

Hur hjälper Lexicare till om man vill ha uppdrag på annan ort?
Vid behov ordnar Lexicare boende och resor om det skulle vara så att du får uppdrag på annan ort. Vi ser självklart till att boendet är komplett så du kan känna dig trygg under hela din uppdragsperiod
Hur ansöker jag om att bli konsult?
Kontakta oss idag så hjälper vi dig komma igång! Du kan antingen göra en intresseanmälan på hemsidan, ringa eller maila oss så återkommer vi till dig.
Vad behöver jag för att kunna ta uppdrag som konsult?
Vi börjar med att bygga upp en kompetensprofil hos oss. Den innehåller ditt CV, yrkeslegitimation, 2 referenser (varav 1 chefsreferens) samt eventuell info om körkort om det finns.

Sedan gör vi en kvalitetssäkring genom kontroller hos Socialstyrelsen och IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg).

När din profil och kvalitetssäkring är klar är du redo att presenteras för våra uppdragsgivare! Din konsultchef matchar uppdrag med dina önskemål och hjälper dig genom hela uppdragsprocessen.

Vad är skillnaden mellan att vara tillsvidareanställd och konsult?
Som tillsvidareanställd vårdpersonal har du en fast tjänst på en arbetsplats. Du erhåller en fast månadslön och du har väldigt lite möjligheter till att påverka just lön, dina utvecklingsförutsättningar, din semester och din livsstil.

Som konsult arbetar du på uppdragsbasis. Det innebär att du arbetar från uppdrag till uppdrag. Normalt kan ett uppdrag vara 1-3 månader med möjlighet till förlängning enligt önskemål, men det finns även uppdrag på årsbasis (även om det är lite ovanligare). Din ersättning utgår från en timlön inklusive semesterersättning och pension. Du väljer själv hur du vill väljer att förvalta din löneersättning och det finns exempelvis möjligheter att löneväxla till pension hos oss, om det skulle vara intressant.

Du väljer helt själv vilka uppdrag du vill ta, vilka månader på året du vill arbeta, var du vill arbeta och i vilken omfattning.